GasztroTudorok a Múzeumfaluban

A múzeumfalu hangulatos portáján gasztronómiai foglalkozáson vettünk részt, mi a Nyíregyházi RIDENS Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium hagyományőrző GasztroTudorai.

A régmúlt kenyérsütését elevenítették fel nekünk ezen a kort idéző helyszínen. Megismerkedtünk például a tekenővel, a kovászfával, szakajtóval, azsaggal, pemettel meg persze, a sütőlapáttal is. A kemencében sütés fortélyait leshettük el, megbizonyosodtunk arról is, milyen sok erő kellett a tíz-tizenöt kiló liszt bedagasztásához. A leányaink, meglepődve hallhatták, hogy aki nem sütött jó kenyeret, bizony régen férjhez sem mehetett! Sok-sok múlt idéző tudással gazdagodtunk.

Köszönjük ezt a hasznos, érdekes délelőtti programot a Nemzeti Tehetség Program pályázati lehetőségének, mely az innovatív tanulási környezet kialakítását segítő hazai programok címet viseli.